![]() |
![]() | Nacka 2001-03-07 | |||
Nacka Miljövårdsråd | Naturskyddsföreningen i Nacka |
 
Till Områdesnämnden Sicklaön Miljö & Stadsbyggnad Nacka kommun 131 81 Nacka |
 
Nacka Miljövårdsråd och Naturskyddsföreningen i Nacka motsätter sig planen i den del som gäller stormarknad. Skälen är desamma idag som i miljövårdsrådets yttrande 1999.
Vi anser att området kan få andra användningsområden som betydligt bättre gynnar Nacka kommuns invånare. En mångfald av verksamheter gör området mer spännande än en ensidig satsning på ett stort företag. Sådana verksamheter skulle kunna vara småföretag som delvis ersätter dem i Lugnet, kulturanläggningar, fritidsgårdar för alla åldrar och idrottsanläggningar.
I underlaget saknas en bedömning av sociala och hälsokonsekvenser. Detta är anmärkningsvärt speciellt som Nacka kommun som en av de första i landet har påbörjat arbetet med hälsokonsekvensbedömningar (HKB).
Nacka har ansökt om att bli eko-kommun. För att vara eko-kommun krävs att kommunen arbetar systematiskt i riktning mot ett uthålligt samhälle. Det uthålliga samhället definieras enligt fyra grundvillkor för kretsloppsprincipen. Uppfylls villkoren sker ingen ackumulering av restmateria, dvs sopberget slutar att växa och inga molekylsopor ökar i naturen.
En samhällsutveckling som strävar mot ökad biltrafik och ökad konsumtion av prylar strider mot de fyra systemvillkoren och medför att mängden synliga och framförallt osynliga sopor ökar.
Samhällsservice till medborgarna borde inriktas mer på att tillgodose de behov som medför välbefinnande och upplevd hälsa/välmående för människorna. Människornas behov borde vara viktigare än företagens.
Alla studier som gjorts, via enkäter och intervjuer, visar att det inte är pengar eller saker som gör att människor mår bra. Däremot är sociala nätverk och meningsfull sysselsättning viktigt för självupplevd hälsa. Från sjukvården vet vi också att en hälsosam livsstil förebygger mycket ohälsa.
Samhällsplaneringen bör gå i en annan riktning än man tänkt sig i Skvaltan:
- Tillgång ska finnas till lokala affärer och andra verksamheter i stadsdelarna.
- Erbjudanden om kultur och idrott för alla kategorier gynnas framför erbjudande om fler prylar.
- Det ska vara mer inbjudande att nå verksamheterna per fot eller cykel än med bil.
I miljökonsekvensbeskrivningen under rubriken "trafikfrågor" hänvisar man till de politiska målsättningarna i miljöprogrammet 1992 och förslaget till miljöprogram 1998-2000:
Att förlägga en stormarknad till Skvaltan strider kommunens egna politiska målsättningar:
Man efterlyser också att de sociala och samhällsekonomiska konsekvenserna av en handelsetablering i området utreds. Detta material saknas i underlaget.
Med vänlig hälsning,
Jan Åman, ordförande
|
Torbjörn Åkermark, ordförande
|