![]() |
Nacka 2000-09-01 | ||
Nacka Miljövårdsråd |
Till Områdesnämnden Boo Miljö och stadsbyggnad Nacka Kommun 131 81 Nacka Fax: 7189454 |
Utredningens trovärdighet
Utredningen pekar på att "det förekommer att vattentäkter är otjänliga på grund av bakterieförekomst som orsakas av bristfälliga avloppsanläggningar" dock pekar utredningen på att "omfattningen av detta problem är inte känt, eftersom det under 90-talet skett provtagning endast i mycket begränsad omfattning i de enskilda brunnarna".
Ändå påstår utredningen att "nuvarande situation ger upphov till växande problem ... och risk med sanitära problem och negativ miljöpåverkan som följd."
NMR ifrågasätter om författarna har vetenskapligt belägg för att dra slutsatser gällande framtiden när de saknar dokumentation över rådande förhållanden i tid och rum. NMR efterlyser en sådan dokumentation.
Förväntad förtätning
Utredningsområdet omfattar (enligt författarna på sida 19) 2536 fastigheter varav 1298 fastigheter är permanentboende. Det betyder att cirka 1238 fastigheter kan antas bli permanentade med en tillhörande ökning av cirka 3342 personer.
Utredningen prognostiserar en utbyggnad för en befolkningsökning på cirka 6000 alltså 2658 fler än om befintliga tomter och fritidshus permanentas. För att klara detta ska alltså cirka 984 nya fastighetsstyckningar alternativt flerfamiljsbostäder tillskapas. En sådan befolkningsökning sägs då kräva en kommunal VA försörjning.
Detta innebär en oförsvarlig förtätning vilken vi motsätter oss.
Kommunalt VA system
Planläggning av berörda områden för att tillåta större byggnadsvolymer än idag kan vara positivt. Dagens hus à 45kvm+loft smälter sällan in i varken landskap eller bland tidigare bebyggelse.
Att sätta likhetstecken mellan ökad byggvolym och kommunalt VA tycker vi dock stämmer väldigt dåligt överens med kommunens övergripande mål och statsmaktens syn på hushållning med energi och naturresurser eftersom detta bland annat innebär:
Vägar
Beträffande vägar anser vi att områdets karaktär och trafiksäkerhet bevaras genom att bibehålla befintliga grusvägar. (På grusvägar hålls hastigheten naturligt på en lägre nivå vilket innebär att bilar och oskyddade trafikanter kan samsas om utrymmet.) Vidare slipper vi problemet med dagvatten. Inte att förglömma är befintliga grusvägar betydligt billigare - vid jämförelse med området kring Tessinvägen är kostnadsbilden ca 1:10. Undersökning som gjorts av Kummelnäs vägförening visar dessutom att största delen av de boende vill behålla grusvägarna inom det området.
Att asfaltera vägarna är ej ekologiskt riktigt.
Dagis
Hösten -99 kommunen vill lägga ner förskolor/dagis i Boo (vilket även gjordes). Anledning barnbrist.
Våren -00 kommunen vill etablera förskolor i Boo. Anledning förväntad befolkningsökning.
Är detta ett uttryck för "långsiktig" planering eller används barnen som politiskt slagträ? För att människor skall känna social trygghet anser vi att framförhållnigen borde vara lite längre.
Vattenbalansen
Redovisning av vattenbalansen visar att stora delar av de berörda områdena har underskott på vatten vid permanentboende. Vi ifrågasätter om detta är relevant:
Byggnadsvolym
Av handlingen har vi inte kunnat utläsa vilken eventuell byggnadsvolym man planerar i och med planläggningen.
Medborgarinflytande
I förordet talas det om medborgarinflytande och dylikt. I samband med detta frågar vi oss varför bland annat området söder om Grävlingsberg och kring Abborrträsket särbehandlas.
Det naturliga borde väl vara att behandla geografiskt naturligt sammanhängande områden ihop. Detta för att enkelt och enligt gällande lagar kunna samråda med och engagera de boende.
Förslag
Då prioriteringsordningen för den kommunala avloppsutbyggnaden bland annat grundar sig på risken för negativ miljöpåverkan från avloppen föreslår vi att:
- | Vilka rengöringsmedel ska man använda då man har en egen avloppsanläggning. |
- | Att hushålla med vatten ur egen brunn utan att tära på komforten genom dels anpassning till vattensnål teknik och dels en medvetenhet om att inte slösa i onödan. |
Vidare föreslår vi att:
För Nacka Miljövårdsråd
Jan Åman | |
ordförande |
Detta remissvar har lagts ut på webben som http://www.aman.pp.se/nmr/utvecklboo.html
Nacka Miljövårdsråd |
Telefon: |
Fax: |
E-mail: |