Nacka Miljövårdsråds träd
Nacka Miljövårdsråd är en partipolitiskt och religiöst obunden förening med både enskilda personer och nackaföreningar som medlemmar. Miljövårdsrådet verkar för en god boende-, arbets-, trafik- och fritidsmiljö. Nacka Miljövårdsråd är remissorgan i kommunala planfrågor. Nacka Miljövårdsråd bildades 1969. Hemsida: http://www.nackamiljo.se/.
Nacka Miljövårdsråd
 
Nacka 2018-12-03



Sweco
Att: Lovisa Lagerblad
Gjörwellsgatan 22
112 62  Stockholm
Lovisa.Lagerblad@sweco.se

Kopia:     Miljö- och stadsbyggnadsnämnden
Nacka kommun, 131 81  Nacka
registrator.plan@nacka.se

Miljöenheten, Nacka kommun
miljoenheten@nacka.se



Yttrande inför ansökan om miljötillstånd för vattenverksamhet vid Sarvträsk, Orminge 60:1 och 46:1, Nacka


Nacka Miljövårdsråd vill härmed avlämna följande yttrande beträffande planerade vattenåtgärder vid Sarvträsk.

Miljövårdsrådet har i tidigare yttrande ställt sig försiktigt positiv till den planerade förnyelsen av Orminge. I planen ingick bl a att en huskropp skulle placeras på den mark där en nuvarande infartsparkering är belägen. Det är tidigare känt att denna mark är mycket sank. Av denna anledning gick det inte att anlägga hela den tänkta parkeringen utan man var tvungen att plantera träd för att på detta sätt minska vattenståndet. Nu har man återigen upptäckt att området invid Sarvträsk är just träskmark. Av denna anledning vill man fylla ut ett område på ca 5900 kvm, dvs ett område lika stort som inemot sex normalstora villatomter! För att nedvärdera området väljer man att klassa området som sumpskogsområde, i stället för det egentliga begreppet träsk. Vidare vill man göra en tillfällig grundvattenbortledning inför byggnationen på fastigheterna Orminge 60:1 och Orminge 46:1.

Sarvträsk är ett unikt träskområde med habitat för olika groddjur, såsom mindre vattensalamandrar, vanlig padda och vanlig groda.

Vanlig padda, vanlig groda och mindre vattensalamander är fridlysta enligt 6 § artskyddsförordningen (ASF 2007:845), vilket innebär att det är förbjudet att skada eller fånga individer och att ta bort eller skada groddjurens rom, larver eller bon.

Även lagtext i miljöbalken (1998:808) är tillämplig, enligt 1 § i första kapitlet ska värdefulla naturmiljöer skyddas och vårdas, och den biologiska mångfalden ska bevaras. Det är därför viktigt att detaljplanearbetet genomförs på så sätt att groddjurspopulationerna inte tar skada. Detta kan göras genom att ta hänsyn till groddjurens lek-, födosöks- och övervintringsmiljöer samt att minimera barriäreffekter vid groddjurens vandringar.

De tilltänkta åtgärderna kräver tillstånd enligt miljöbalken. Enligt Miljövårdsrådets uppfattning är dessa åtgärder av sådan natur och av sådant omfång att de inte kan genomföras då det skulle kunna medföra en avsevärd skada för dessa fridlysta groddjur!

Vattenverksamheten i det aktuella området har i SWECOs underlag ett snävt detaljplaneperspektiv. Konsekvenserna i det närmaste området bör analyseras ihop med konsekvenserna av övriga förändringar uppströms som planeras. Det kan gälla rening av dagvatten, översvämningsrisk, grönsamband etc.

Nacka Miljövårdsråd avstyrker härmed det föreliggande förslaget till vattenåtgärder. För det fall att den planerade bebyggelsen på den nuvarande infartsparkeringen ej går att genomföra utan dessa åtgärder måste Nacka Miljövårdsråd avstyrka byggplanen i den del som avser infartsparkeringen.


För Nacka Miljövårdsråd




Jan Åman
ordförande

Detta yttrande ligger på webben som
http://www.nackamiljo.se/sarvtraskvattenverks.html



Nacka Miljövårdsråd
c/o Jan Åman
Plommongatan 9
138 31  Älta
Telefon:
08-7733283
E-post:
jan@aman.se
www.nackamiljo.se