1999-09-02
Områdesnämnden
Fisksätra/Saltsjöbaden
Nacka kommun
131 81 NACKA

 

 

Remissvar från Nacka Miljövårdsråd angående detaljplanen för området vid Saltsjöbadens station och Restaurangholmen

Området runt Saltsjöbadens station är orten Saltsjöbadens kärnområde och ursprung. Trakten är bebyggd med ofta stora villor ritade av sekelskiftets mest kända arkitekter och av riksintresse. Det går också att hävda att Restaurangholmen och området runt Grand hotell är Saltsjöbadens finrum och samlingspunkt. Skall en främling förevisas Saltsjöbaden så är det hit man åker. Samtidigt är området i förfall. Den gamla stationsbyggnaden och "Basaren" är riven sedan 50 år och ersatt av ett provisorium. Restaurangen på Restaurangholmen är nedbrunnen, Dalaröbryggan är förfallen och oanvändbar.

Det finns således ett angeläget behov att "förnya" platsen. Två detaljplaner har nu utarbetats och är ute på remiss. Dom är varandra rätt lika och Nacka Miljövårdsråd ser inget skäl att prioritera dom emellan. Miljövårdsrådets synpunkter skall ses som generella.

Efter det att "miniatyrgolfbanetomten" utgick ur planområdet är fyra markområden aktuella för bebyggelse ; Restaurangholmen, tomten nedom station, tomten mitt för infarten till Vår Gård samt "gamla stationstomten " mitt för "SABIS-husen ".

Rent allmänt tycker Nacka Miljövårdsråd att de föreslagna byggplanerna är för omfattande, vi föreställer oss att en halvering av antalet bostäder skulle vara mer lagom.

Bostadsbebyggelse på Restauranghomen är att betrakta som det mest kontroversiella i planförslaget. Miljövårdsrådet är på intet sätt negativa till någon form av begränsat byggande på ön – den har ju varit bebyggd förut – men vi tror att holmen är för liten för att hysa 50 bostadslägenheter och ett ganska omfattande "rörligt" friluftsliv. Bostadsbebyggelse är över huvud taget olämpligt på ön. Förutsättningarna för konflikter mellan boende, biltrafik och friluftsaktiviteter är uppenbar. Samtidigt må framhållas att den avbrända restaurangtomten på toppen av ön inte är någon prydnad för platsen.

Byggförslaget nedom stationen mot viken är enligt miljövårdsrådet det minst kontroversiella. Vi menar dock att hamnplanen skall lämnas fri från föreslagna bodar och parkeringar. Planen skall tillhöra "det allmänna". Vägen mellan tågperrongen och nya "Dalaröbryggan" måste göras "tydligare". Båtresenärer skall inte, som föreslås, behöva gå in bland husen för att leta efter båtbryggan.

Tomten mitt för Vår Gårds-infarten är känslig, det är ju själva entren till "hotellområdet". Vi anser att bägge förlagen är för "vidlyftiga". Bebyggelsen måste komma mer i balans med Vår Gårds och i viss utsträckning också med Sjuvillorna.

Tomten mitt för SABIS-husen kan nog tåla en relativt hård exploatering. Miljövårdsrådet vill dock gärna se att så många som möjligt av de uppvuxna träden på platsen sparas.

Trafikmiljön i området är i dag utomordentligt trist. Sämre kan det inte bli - tror man -, men går någon av de föreslagna planerna igenom i sin nuvarande form så är det väl frågan om man inte går ur askan i elden. Vad Nacka Miljövårdsråd syftar på är den framtida bristen på parkeringsmöjligheter. Efter förslaget om bostäder på Restaurangholmen så är nog denna punkt planförslagets svagaste. Här har kommunen ett huvudansvar och vi menar att den måste ta sig an denna fråga på ett betydligt seriösare sätt än vad som hittills synes ha skett. Vi tror för övrigt inte heller att parkeringsplatserna för de boende kommer att räcka till , och det är exploatörens ansvarsområde. För att reducera parkeringsproblemen i framtiden måste de allmänna kommunikationerna - d.v.s. tåget- hålla god standard och ha hög turtäthet, inte minst på sommarhelgerna.

Sammanfattning.

Nacka Miljövårdsråd är positiv till att en viss förtätning genom bostadsbyggande sker i hotellområdet i Saltsjöbaden. Vi tycker dock att den föreslagna omfattningen är för stor. Bostäder bör ej byggas på Restaurangholmen. Parkeringsfrågan för i första hand besökande till området måste få en tillfredsställande lösning.

 

 

För Nacka Miljövårdsråd

 

    Jan Åman Björn Strehlenert
Ordföranden Styrelseledamot