Kära medlemmar,

En av de för tillfället mest aktuella frågorna i Nacka är om kommunen ska bygga ut kommunalt vatten och avlopp till områden som idag saknar detta och tvångsansluta fastigheterna till detta. Att blanda upp latrin med dricksvatten och industriavlopp för att försöka separera dessa fraktioner vid Käppala eller Henriksdal är inte en långsiktigt hållbar lösning. Eftersom diverse gifter, såsom kvicksilver, följer med avloppsvattnet (främst från industrier) är slammet som avskiljs vid avloppsverken inte särskilt lämpligt som gödning, dvs kretsloppet fungerar inte.

Att ta hand om avlopp mer lokalt och separera det så att bad-, disk- och tvätt-vatten (BDT-vatten) hanteras för sig och t ex infilteras efter att ha passerat en trekammarbrunn medan toalettavloppet hanteras på annat sätt, antingen med en multrumtoalett eller en toalett med urinseparering ökar betydligt möjligheterna att åstadkomma ett fungerande kretslopp.

Lokala kretsloppsanpassade lösningar kräver en tillräcklig yta med jord för infiltrering av BDT-vattnet. De områden som nu diskuteras är huvudsakligen områden med fritidsbebyggelse med stora tomter, d v s ofta lämpliga.

Givetvis är en förutsättning för att tillåta lokal avloppshantering att den fungerar tillfredsställande, tyvärr har detta inte alltid varit fallet.

Lyckligvis är våra politiker från de flesta partier positiva till lokala kretsloppsanpassade lösningar. Däremot tycks de kommunala tjänstemännen i stor utsträckning motarbeta detta. Detta kan bl a grunda sig på att tjänstemännen vill slippa besväret att inspektera och godkänna de olika avloppsanläggningarna.

Älgö vill man nu planera för kommunalt vatten och avlopp med motiveringen att vattnet inte skulle räcka annars, ett påstående som av allt att döma inte är sant. Majoriteten av Älgöborna vill bevara områdets karaktär av en skärgårdsö och inte ha några avstyckningar eller tvångsanslutning till kommunalt vatten och avlopp, de existerande brunnarna duger gott.

I stora delar av Boo vill man förtäta fritidsbebyggelse och tvångsansluta fastigheterna till kommunalt vatten och avlopp. Detta, bl a den höga anslutningsavgiften, skulle leda till att flertalet områden med fritidshus skulle förvandlas till områden med permanentbostäder.

I området kallat "Nackas norra kust", d v s Saltsjökvarn, Danviksstrand, Finnboda och Kvarnholmen planeras omfattande bebyggelse. Att välja den gamla industrimarken för ny bebyggelse är rimligt men exploateringen är för hård, bl a kommer Stockholms inlopp att förfulas.

Förslaget om bebyggelse i Lillängen-Hortus har efter kritik reviderats så att man inte bebygger Lillängsskogen.

I Atlas Copcos gamla område pågår en omfattade ombyggnad, bl a permanentas Sickla stormarknad. Ombyggnaden pågick för fullt när vi fick tillfälle att yttra oss om förslaget.

För grusgopen i Älta ("Ältadalen") planeras en exploatering, det är viktigt att den inte stör Erstaviksområdet mer än nödvändigt.

Nacka kommun har beslutat att anse sig vara en eko-kommun, men uppfyller Nacka verkligen kriterierna för att vara en eko-kommun? I enlighet med årsmötets beslut har vi ställt frågan till kommunen.

Mer och mer av informationen om bl a miljö finns nu på Internet, oftast är det lättaste sättet att hitta statliga och många av Nacka kommuns utredningar och förslag just på Internet. Nacka Miljövårdsråds hemsida ligger för närvarande på http://www.aman.pp.se/nmr/, vi hoppas att i framtiden skaffa en adress som tydligare knyter an till föreningens namn. På sidorna finns de flesta av våra remissvar och i regel några rader om aktuella remisser vi håller på att besvara, kom gärna med synpunkter på dessa.

Det går även att nå vår hemsida från Nacka kommuns sidor http://www.nacka.se om man sedan klickar på Miljö, därefter på länkar till andra bra webbplatser och slutligen på Nacka Miljövårdsråd.

Läs på våra webbsidor http://www.aman.pp.se/nmr/, kom gärna med synpunkter både på kommunens remisser och vårt material!

Jan Åman
ordförande