Nacka Miljövårdsråds träd Nacka 2008-02-04
Nacka Miljövårdsråd




Miljö- och stadsbyggnadsnämnden
KFKS 2007/489 214
Planenheten
Nacka kommun
131 81   Nacka
Fax: 7189454



Remissvar avseende samråd om förslag till detaljplan för del av Tollare, fastigheten Tollare 1:17 m fl, Mellanbergsvägen - delplan 1b


Nacka Miljövårdsråd avstyrker helt förslaget till vidare exploatering av planområdet av följande skäl:
 
1.1 Naturreservat som planeras måste utredas och fastställas först
1.2 Alla planområden bör visas samtidigt
1.3 Dålig boendemiljö
1.4 Marken är värdefull naturmark för friluftsliv och rekreation
1.5 Sällsynta arter finns - naturinventering för hela året saknas
 
Dessutom:
2.1 Planprocessen
2.2 Bristfälliga planhandlingar
 
Se nedan för utförligare beskrivning under resp. punkt.







1.1   NATURRESERVAT

Nacka kommunfullmäktige har 1985 fattat ett principbeslut om att avsätta naturområden kring Tollare Träsk till naturreservat och detta planeras fortfarande. Enl. uppgift från kommunen på samrådsmötet pågår en konsultutredning av reservatets omfattning, nyttjande, skötselplan m.m. Nacka Miljövårdsråd är naturligtvis positiv till detta, även om vi tycker att arbetet kunde gå fortare.

Då, enl. uppgift på samrådsmötet, planområdet kan komma att ingå i det kommande naturreservatet, anser vi att naturreservatets gränser och övriga förhållanden fastställs innan någon detaljplan om exploatering påbörjas i detta eller andra detaljplaneområden för Tollareprojektet och dess närhet.


1.2   ALLA INGÅENDE DETALJPLANER MÅSTE VISAS SAMTIDIGT

Tollareområdet har i pågående planprocess delats upp i ett antal detaljplaner, som visas vid olika tidpunkter. Detta förfarande gör det mycket svårt att bedöma hur detaljplanerna påverkar varandra och ökar naturligtvis risken för suboptimeringar i planarbetet.

Nacka Miljövårdsråd anser att alla i Tollareprojektet ingående detaljplaner skall presenteras samtidigt i planprocessen, och befarar att nuvarande förfarande är en medveten strategi för att minska möjligheterna till insyn i exploateringplanerna. Hur det än är med den saken så blir det ändå den naturliga konsekvensen.


1.3   DÅLIG BOENDEMILJÖ

Förutom att naturmark förstörs, så kommer de planerade bostäderna att resultera i en dålig boendemiljö.

Bostäderna i södra delen av området är placerade norr om ett högt relativt brant berg och får därför ett mörkt och skuggigt läge med lite solljus.

Bostäderna i norra delen, längs Sockenvägen blir bullerstörda från trafiken. Miljöredovisningen anger också att "föreslagen bebyggelse inte kommer att klara översiktsplanens riktvärden."

Man kan konstatera att redan idag har minst 20 fastigheter längs Sockenvägen byggt bullerplank mot vägen, trots att många av dessa hus ligger betydligt längre från vägen. Kommunen framhöll på samrådsmötet att lösningen av bullerproblemet är att placera bostadshusen nära vägen. Därigenom skulle trafikhastigheterna automatiskt sänkas och bullernivåerna minska. Dessutom skulle husen längs Sockenvägen fungera som bullerskydd för övriga hus i planområdet.

Sannolikheten att ingen ytterligare exploatering öster om Mellanbergsvägen kommer till stånd måste betraktas som obefintlig. Den planerade tunneln kommer naturligtvis också att generera ökad trafik förbi området. Sockenvägen kommer med nödvändighet även i framtiden att utgöra den enda genomfartsled inom området, som leder till Skurubron för vidare färd mot Stockholm.

Vi tycker därför att det är mycket cyniskt mot människor, att använda deras bostäder som bullerskydd och hastighetsreglering, och vittnar om en låg planeringsambition, både från arkitekter, NCC och kommunen, när det gäller boendekvalitet, trivsel och hälsa.


1.4   MARKEN ÄR VÄRDEFULL NATURMARK FÖR FRILUFTSLIV OCH REKREATION

Planområdet är till stora delar ett viktigt, naturskönt och uppskattat rekreationsområde för ett stort antal boende i närområdet, och nyttjas nu delvis som betesmark för hästar. När den pågående exploateringen av Tollare är klar kommer det inte att finnas många rekreationsområden kvar. Nacka Miljövårdsråd tycker därför att detta område skall behållas som naturområde.


1.5   SÄLLSYNTA ARTER FINNS - NATURINVENTERING FÖR HELA ÅRET SAKNAS

Inom planområdet finns värdefull naturmark, som inte (enl. våra uppgifter) inte börjat inventerats förrän sedan några månader. En seriös inventering tycker vi skall omfatta alla årstider. T.ex finns en rik fauna av blommor, som blåsippor, vitsippor, liljekonvalj etc. i den dunge mellan husen, där man tänker anlägga lekplats.


2.1   PLANPROCESSEN

På samrådsmötet ställdes några frågor som besvarades med, att detta var en politisk fråga, som inte kunde besvaras eftersom inga politiker var närvarande på mötet, trots att de kallats.

Vi tycker att politiska frågor skall kunna besvaras om mötet skall kunna kallas samrådsmöte, särskilt som dessa ofta är av övergripande och principiell natur.


2.2   BRISTANDE PLANHANDLINGAR

Som vanligt, nödgas vi säga, är planhandlingarna inte av den kvalitet, som man önskar och borde kunna förvänta sig. T.ex. beskrivs området i kvalitets- och gestaltningsprogrammet på ett missvisande sätt. Vi tycker inte att kommunen skall samarbeta i ett dokument som till övervägande delar är av marknadsföringskaraktär från arkitekter och exploatörer. Man skulle önska att mindre utrymme ägnas åt byggnader från ett otal övriga orter och i stället på ett rättvisande sätt beskriva och illustrera det man verkligen tänker bygga.

Den enda illustration på radhusen består av 4 st hus i en länga plus en gavel på en annan länga, allt omgivet av frodig grönska och i ett perspektiv, som inte finns i verkligheten eftersom bergssidan i söder omöjliggör en sådan utblick. Vad man i stället skulle vilja kräva att se illustrerat är den kompakta radhuslängan på 13 hus med bakomvarande berg, eller längan längs Sockenvägen på 17 hus med väg och parkeringsplatser. I de sektioner som visas har man noggrant undvikit att visa bergets höjd och branthet. Det är sådan dokumentation som krävs för att kommuninvånare utan större vana att läsa byggritningar och topografiska kartor, skall kunna få en riktig uppfattning. Dessutom skriver man att byggnadernas placering gjorts så att alla värdefulla ekar kunnat sparas. Detta har visat sig inte stämma.

Nacka kommun genomför enligt vår erfarenhet många enkäter bland allmänhet och direkt berörda över olika verksamheter, såsom barn- och äldreomsorg, skola m.m. Detta tycker vi är mycket lovvärt och utgår från att enkätresultaten utgör underlag i en kontinuerlig kvalitetsförbättringsprocess.

Vi efterlyser, att en kontinuerlig kvalitetsförbättringsprocess också införs i stadsplaneprocessen. Även stadsplaneprocessens resultat d.v.s. samhällsutformningen bör vara föremål för kvalitetsarbetet och kommuninvånarnas värderingar inhämtas för återmatning till kommande projekt.

Nacka Miljövårdsråd anser, att en stor förbättringspotential på detta område finns och att en kraftfull förbättring är nödvändig, för att en god samhällsbyggnad skall erhållas, förstöring av värdefulla miljöer upphöra samt att miljö- och stadsbyggnad skall kunna återfå en trovärdighet hos oss och sannolikt även hos allmänheten.



För Nacka Miljövårdsråd



Jan Åman
ordförande

Detta remissvar har lagts ut på webben som http://www.nackamiljo.se/mellanbergsv.html


Nacka Miljövårdsråd
c/o Jan Åman
Plommongatan 9
138 31  Älta
Telefon:
Hem: 7733283
Arb: 55378743
E-mail:
jan@aman.se