ÄR ERSTAVIK ÅTER HOTAT?

Vi har tidigare konstaterat att både Nacka kommun och Stockholms stad flera gånger beslutat att hela Erstaviksområdet skall bli naturreservat. Ingen av dem har emellertid börjat arbeta för detta.
   I översiktsplanen kan man läsa sig till ett nytt hot. Nu vill man bygga på området längs med gamla Saltsjöbadsvägen, mellan Drevinge och Saltsjö-Duvnäs.
   Så här formulerade sig Lennart Siik, Kommittén för bevarande av Storstockholms sydöstra friluftsområden (KSSF), i Saltsjöbladet 9/2001.

Centrumanläggning i Erstaviksmarken - vill vi verkligen ha det?

En centrumanläggning med 3 000 arbetsplatser och flerbostadshus växer upp i Erstaviksmarken om Nackas översiktsplan får genomslag. Från Drevinge gård i öster till Saltsjö-Duvnäs järnvägsstation i väster på en yta lika stor som hela Källtorpssjön.
   Saltsjöbadsbor och andra boende i Storstockholm visar sin uppskattning av det stora sammanhängande grönområdet Erstavik/Nackareservatet genom ca 2 miljoner besök per år. Det lagstadgade s.k. riksintresset till skydd för kust och skärgård gäller för det aktuella området utmed Duvnäsviken. Markägaren vill inte medverka till att någon del av marken exploateras. Men planeringen har likväl sin gång.
   År 1991 träffades en uppgörelse om Erstavik. En planerad större grustäkt inhiberades och vissa delar av egendomen blev naturreseravat. Det kostade skattebetalarna mer än 12 miljoner kronor. Avsikten var att Erstaviksmarken i friluftslivets intresse skulle lämnas i fred.
   Det synes meningslöst att rädda ett hörn av området för att sedan spoliera ett annat. För övrigt kan en grustäkt återställas till naturmark men en exploatering till stadsmark är oåterkallelig. Nacka kommun borde istället garantera skattebetalarna att de får vad de har betalat för. Så sker om kommunen bara respekterar den miljölag och den fideikommisslag som gäller för området.
   Den som gör sig besväret att mera noggrant analysera projektets konsekvenser kommer att inse att projektet är inledningen till Erstaviksmarkens erosion ocn förfall.
   Vill du inte ha en sådan utveckling bör du höra av dig till Områdesnämnden för Sicklaön, Nacka kommun, 131 81 Nacka. Ordförande är Gunilla Lennmarker (m).