Nacka Kommun
Teknisk Produktion
131 81 Nacka

 

Remissvar:


FÖRSLAG TILL NY AVFALLSPLAN FÖR NACKA KOMMUN


Förslaget till ny avfallsplan utgör en ambitiös genomgång av aktuell och kommande lagstiftning och av den nuvarande avfallshanteringen.

Avsaknad av ett övergripande miljöprogram för kommunen påpekas, liksom bristen på resurser i vissa fall för att verkställa fattade beslut.

Nacka Miljövårdsråd stödjer planens övergripande värderingar. Vi förutsätter att kommunen kommer att anta avfallsplanen i de politiska nämnderna och därefter tillskjuta de ekonomiska medel som krävs för att planen skall kunna uppfyllas.

Förutom nedanstående synpunkter ansluter vi oss helt till det remissvar som lämnats av Saltsjöbadens Naturskyddsförening (se bilaga).


I förslaget saknar vi följande:

Hur skall komposterbart material insamlas, transporteras, komposteras och kompostjorden återbrukas, med avseende på kommunens, fastighetsägares, företags och enskildas material?

Hur skall kompostering i flerbostadshus stimuleras?

Varför sker inte kompostering vid skolorna på samma sätt som vid daghem och förskolor?

Hur skall energin från bränslet från ev förbränningsanläggning i Kovik tas tillvara? Finns planer på fjärrvärme i Nacka?

Enligt 13.2.1 blir kostnaden för hushållssopor sorteras dels i en bränslefraktion, dels i en biologiskt behandlingsbar fraktion "avsevärt högre" än om dessa fraktioner blandas. Det saknas en förklaring till varför kostnaden blir högre.

Det finns inte angivet hur kontroll av föroreningar till luft, mark och vatten vid förbränning och från deponier skall ske, inklusive mätningar av dioxinvärden. Vi anser att värdena skall offentliggöras regelbundet.

Plan för flera lokala insamlingsstationer saknas, inkluderande placering vid naturliga målpunkter per gång, kollektivtrafik och övriga ärenden och gränsvärden för hur lätt/svårt det ska vara för en viss andel av invånarna/verksamma.

Plan saknas för ökandet av antal fraktioner, så att värdefullt returmaterial uppstår.


Minskning av sopor:

I planen anges att mängden avfall måste minskas.

Det finns ingen plan för hur mängden farligt avfall skall minska, trots att detta borde vara prioriterat.

Vi konstaterar att lokal förmedling av användbara s.k. grovsopor saknas i Nacka sedan Sopvaruhuset fick stänga. Det är önskvärt att liknande verksamhet får kommunens stöd.


Minskning av transporter:

Insamlingskärl för alla typer av avfall skall finnas inom gång- eller cykelavstånd för alla kommunens invånare.


Källsorterat biologiskt nedbrytbart avfall bör i första hand komposteras lokalt och användas som jordförbättringsmedel i närområdet. Föroreningsgraden bör fastställas för att avgöra huruvida komposten kan användas för t.ex. parker och golfbanor, och i vilken mån den kan användas i jordbruk och matodlingar.


Latriner, hantering av fekalier och urin:

I de områden där kommunalt vatten och avlopp saknas och där de boende erbjuds sådant måste de, innan de fattar beslut, få reda på de alternativ som står till buds (t.ex. om infiltrering är lämpligt på respektive tomt) och kostnaderna för detta.

För övrigt hänvisar vi till remissvaret från Saltsjöbadens Naturskyddsförening.


För Nacka Miljövårdsråd
2000-06-29

 

Ingrid Eckerman
Statsrådsvägen 11
128 38 Skarpnäck
600 15 56