Nacka Miljövårdsråds träd
Nacka Miljövårdsråd är en partipolitiskt och religiöst obunden förening med både enskilda personer och ett stort antal nackaföreningar (bostadsföreningar, idrottsföreningar m.fl.) som medlemmar. Miljövårdsrådet ska verka för en god boende-, arbets-, trafik- och fritidsmiljö. Nacka Miljövårdsråd är remissorgan i kommunala planfrågor. Nacka Miljövårdsråd bildades 1969. Hemsida: http://www.nackamiljo.se/.
Nacka Miljövårdsråd
 
Nacka 2005-11-25


Nacka kommun
Miljö, Folkhälsa & Säkerhet
Alice Ahoniemi
131 81   Nacka
Fax: 7189454


Remissvar beträffande förslag till ny renhållningordning med ny avfallsplan 2006-2010 i Nacka kommun.


Nacka Miljövårdsråd stödjer planens övergripande värderingar. Givetvis ser vi det som positivt att avfall sorteras och återanvänds i största möjliga utsträckning. Vi förutsätter att kommunen kommer att anta avfallsplanen i de politiska nämnderna och därefter tillskjuta de ekonomiska medel som krävs för att planen skall kunna uppfyllas.

Avsaknad av ett övergripande miljöprogram för kommunen påpekas, liksom bristen på resurser i vissa fall för att verkställa fattade beslut. Det framgår att betydande delar av nu gällande plan inte genomförts, t ex hantering av nedlagda avfallupplag, avfallsstatistik och tillsyn vid centruanläggningar.

Det nya förslaget till avfallsplan för 2006-2010 verkar tyvärr ha en lägre ambitionsnivå än den ambitiösa gällande planen för 2000-2005.

I förslaget saknar vi följande:

Hur skall komposterbart material insamlas, transporteras, komposteras och kompostjorden återbrukas, med avseende på kommunens, fastighetsägares, företags och enskildas material?

Hur skall kompostering i flerbostadshus stimuleras?

Varför sker inte kompostering vid skolorna på samma sätt som vid daghem och förskolor?

Det finns inte angivet hur kontroll av föroreningar till luft, mark och vatten vid förbränning och från deponier skall ske, inklusive mätningar av dioxinvärden. Vi anser att värdena skall offentliggöras regelbundet.


Minskning av sopor:

I planen anges att mängden avfall måste minskas.

Det finns ingen plan för hur mängden farligt avfall skall minska, trots att detta borde vara prioriterat.

Det är önskvärt att kommunen stöder lokal förmedling av användbara grovsopor.

Minskning av transporter:

Insamlingskärl för flertalet typer av avfall skall finnas inom gång- eller cykelavstånd för alla kommunens invånare. Bland problemen märks att medan farligt avfall tas emot på några få bensinstationer utöver de två återvinningscentralerna så tas inte ens enklare el- och elktronikavfall emot på andra ställen, vilket innebär en orimlig sittuation för boende i t ex Älta, Henriksdal-Kvarnholmen och delar av Boo.

Det borde erbjudas hämtning av grovsopor, för dem som inte har bil är det idag en mycket betydande svårighet att transpotera dessa till någon av de två återvinningscentralerna.

Källsorterat biologiskt nedbrytbart avfall bör i första hand komposteras lokalt och användas som jordförbättringsmedel i närområdet. Föroreningsgraden bör fastställas för att avgöra huruvida komposten kan användas för t.ex. parker och golfbanor, och i vilken mån den kan användas i jordbruk och matodlingar.

Latriner, hantering av fekalier och urin:

I de områden där kommunalt vatten och avlopp saknas och där de boende erbjuds sådant måste de, innan de fattar beslut, få reda på de alternativ som står till buds (t.ex. om infiltrering är lämpligt på respektive tomt) och kostnaderna för detta.

Remissförfarandet:

För övrigt anser vi att remisstiden för en text av denna omfattning bör vara minst två månader, 25 dagar är en alldeles för kort tid och uppfyller inte ens beslutet i Tekniska nämnden av 2005-10-18 att utställningstiden ska vara minst 4 veckor.

Vidare finner vi det anmärkningvärt att Nacka Miljövårdsråd som ju är remissinstans för kommunala planfrågor och dessutom inkom med synpunkter på förra avfallsplanen inte fick sig denna remiss tillsänd vid remisstidens början utan först vid senare tillfälle på begäran.


För Nacka Miljövårdsråd



Jan Åman
ordförande

Detta remissvar har lagts ut på webben som http://www.nackamiljo.se/avfall05.html



Nacka Miljövårdsråd
c/o Jan Åman
Plommongatan 9
138 31  Älta
Telefon: 7733283
E-mail: jan@aman.se