Nacka Miljövårdsråds träd
Nacka Miljövårdsråd är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening, bildad 1969, med både enskilda personer och nackaföreningar som medlemmar. Miljövårdsrådet verkar för en god boende-, arbets-, trafik- och fritidsmiljö. Nacka Miljövårdsråd är remissorgan i kommunala planfrågor.
Nacka Miljövårdsråd
 
Nacka 2018-01-15




Nacka kommun
Miljö- och stadsbyggnadsnämnden
Planenheten KFKS 2016/440
131 81  Nacka
registrator.plan@nacka.se





Remissvar angående förslag till detaljplan för Älta centrum, etapp A och B


Nacka Miljövårdsråd har tagit del av handlingarna till detaljplan för Älta centrum, etapp A och B, som varit utställda till 2018-01-15.

Varierad grön bebygelse, Gröna tak

Det är väldigt viktigt med varierad byggnation, med olika färger, olika material, varierad form. Gärna trädgårdar och solpaneler på taken. Taken bör i övrigt vara sedumtak (gröna tak), även väggar är en bra plats för ett grönt tillskott.

Vi ser gärna att de hus som planeras får klimatsmarta lösningar för uppvärmning men även i materialval och återvinningslösningar. Detta kan vara ett tema eller profil som gör området ytterligare attraktivt.

För att höja kvalitén av utseende och funktion på husen föreslår vi att kommunen har aktitekttävligar för ett stort antal mindre områden i samband med markanvisningar.

Dagvattenhantering från ny bebyggelse/hårdgjorda ytor

I detaljplanen krävs lokalt omhändertagande av dagvatten (LOD). Vi vill poängtera behovet av detta men inte bara i form av att vattnet rinner ner i marken lokalt utan hellre binds av växtlighet t ex via sedumtak och gröna fasader, som också har en luftrenande funktion och bidrar till artspridning. För att detta ska bli verklighet bör man i detaljplanen ange i procentsatser hur många av taken som ska bli sedum och hur många av fasaderna som ska vara växtbeklädda.

Vi föreslår:

  • att man i detaljplanen ställer krav på sedumtak och gröna fasader
  • att dagvattenreningen utformas så att vattnet blir renare än idag, trots ökad bebyggelse och hårdgjorda ytor, så att EUs vattendirektiv kan uppfyllas
  • att dagvattnet i största möjliga utsträckning leds till våtmarken väster om Ältavägen
  • att våtmark och dagvattendammar anläggs innan övrigt anläggningsarbete och byggnation påbörjas, då själva anläggnings- och byggprocessen medför ökade föroreningar på dagvattnet

Grönytefaktor, Älta våtmark

Vi ställer oss positiva till att grönytefaktor ska tillämpas inom detaljplaneområdet. Vi gläds också åt att kommunen kräver lokalt omhändertagande av dagvattenrening (LOD) samt kräver separata dagvattenutredningar för detta från de enskilda byggherrarna.

I detaljplaneprogrammet avsåg man att placera högstadieskolor och idrottshallar i den gamla centrumbyggnaden. Enligt ett start-PM vill man nu placera idrottshallar så att de inskränker på våtmarksområdet mellan Ältavägen och Ältasjön. Det är väsentligt att huskroppar, parkering och tillfarter till de planerade skol- och idrottshallarna läggs så att de håller sig inom fastighetsgränsen Älta 14:97 och inte inkräktar på våtmarksområdet Älta 10:1.

Vid planeringen av dagvattenhanteringen hade vi vätat oss att man som i Norkonsults utredning av 2014-10-20 utvecklar och förbättrar våtmarkens reningsfunktion för att uppnå bättre vattenstatus i Ältasjön.

Buller

Stora delar av området är bullerstört från Tyresövögen, Ältavägen och övriga vägar. Även om man lyckas lösa problemen inomhus kommer probemet att kvarstå utomhus. Vi anser, att bullerproblemen måste avhjälpas så mycket det går vid källan, med bullerskydd och "tyst asfalt".

Det ät viktigt att man gör ordentliga utredningar om buller från motorvägen och andra vägar och ser till att bostäder och utemiljöer är tillräckligt bullerskyddade.

Biltrafik

Det finns en oro för parkeringssituationen, om nu alla parkeringshus och parkeringsdäck ska rivas och ersättas med bostäder och parkering under jord. Speciellt måste det under byggtiden finnas platser någonstans både för befolkning och byggarbetare.

Det verkar oklart om söder om kvarter 1 ryms nuvarande uppfart mot Östra Stensö.

Fel gatunamn på Nackas kartor

På underlagskartor i detta ärende och i Nackas webbkarta anges att Plommongatan skulle gå genom planområdet ut mot Ältavägen, detta är fel. Plommongatan är endast gatan framför entréerna på Älta 25:3 - 25:8 med adresser Plommongatan 1-11, denna gata är i webbkartan felaktigt angiven som Hallongatan. Däremot kan Hallongatan anses gå vidare norrut ut ut från Östra Stensö genom det aktuella planområdet. I Hallongatans södra ände anges på webbkartan felaktigt Fågelbärsgatan utanför Hallongatan 69-77.


För Nacka Miljövårdsråd



Jan Åman
ordförande

Detta yttrande ligger på webben som
http://www.nackamiljo.se/altacentrumab.html



Nacka Miljövårdsråd
c/o Jan Åman
Plommongatan 9
138 31  Älta
Telefon:
08-7733283
E-post:
jan@aman.se
www.nackamiljo.se